CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 21 October 2013

Harem pants fever is coming !..

Sejak menonton super sepontan tempohari seluar yg dipakai aflin dan johan menjadi tumpuan seluar ni dah lama famous suatu ketika dahulu yg dipakai oleh mc hammer  seluar bercawat labuh yg di panggil harem ini amat selesa di gaya kan inovasi yg aflin tonjolkan dengan menjadikan kain pelikat sebagai fabric amat menarik minat semua,.. tapi tau kah anda nk DIY seluar ni ok... sekarang zaha nk share pattern seluar ni dan cara mengukurnya , dengan menggunakan fabric yg anda gemari boleh lah anda buat seluar harem sendiri selamat mencuba





Tuesday, 24 September 2013

Fesyen muslimah 2013

Muslimah kini bukan lagi seperti dulu tp zaman kezaman bukan sahaja tudung dan jubah mahupun baju kurung kini aneka fesyen muslimah hey .., kini fishtail mendominasi dengan gaya sopan dan anggun disambil memenuhi tuntutan syariat ...
Selain itu jubah juga dibeei nafas baru dan disadur gaya dress pasti menganggun kan si pemakai

Wednesday, 18 September 2013

Coco &kiki

Yeay...dah zaha ade meow baru si koko @ oko dan si kiki @ ieki amir bagi dah ramai zaha bela kucing .. so i never ever stop yo loving cat!!

Friday, 13 September 2013

Rumah kayu vs rumah batu

Salam pembuka bicara mulut menyebut hati berkata harap dipanjang usia boleh kita bersua ... alhamdullilah pada yang maha Esa akhirnya dapt gak abah rumah dah lama menanti akhirnya Allah memberi rezeki dptlah kami berumah baru , memori umah lama masih tersemat lagi ..

Skang rumah masih dalam pembinaan yg paling best ade ruang untuk zaha menjait so pasni ade bilik jahitan sendiri alhamdullilah .... jom jalan tgk  umah zaha yg masih dalam pembinaan hehehe...
Nanti akan upload lg ...

Thursday, 12 September 2013

Zoo melaka here we come

Perjalanan yg xplan... risiko dan keseronokan atau sebaliknya hehehehe zaha satu family dh lama nk pg melaka sebelum ni pergi pun asing2 xdpt pergi sama- sama tu pun abg najib xpat nk join tp we oulls pg jugak.. sampai kat sana best singgah makan dulu hehehe,and jalan menuju zoo melaka  wuuu syok ooo. Memori zaman rombongan sekolah kembali...

Wednesday, 11 September 2013

Hasil jahitan lama x update !!

Salam semua zaha coretkan buat semua diatas kesibukan menjait sempena bulan syawal yang lalu sekarang zaha nak share jasil jahitan zaha yg tak seberapa ni  hehehe

Sunday, 2 June 2013

tutorial bahu puff (vintage )


tutorial bergambar 
pertama sekali buat pola/dasar  baju  seperti biasa 

dari pola baju haruslah diubah dengan bahu asal ditolak 1 inci
contohnya bahu 14 ditolak 1 dan tandakan

tandakan bahu yg telah ditolak 1 inci 

lakar lubag lengan berdasarkan bahu yang baru ditanda 

gunting bentuk lubang lengan yang baru

dia akan jadi mcm ni...

lepas tu ubah pola / dasar lengan pula 

jika mahu puff yg besar tambah  bucu dasar lengan 6 inci dan tandakan  titik B selari dengan yg asal 

lakar pola lengan baru ok ....ikut gambar

so pola baru jadi mcm ni ..

potong kain ikut pola inilah hasilnya

tanda B' Pada kain 

guna mata jahitan yang besar 4 1/2



jahit start dari B ' tanda 

jahit dua jalur jahitan 

dia jadi mcm ni

tarik jahitan supaya buat kedutan 


so jd mcm ni ...

jahit lengan seperti biasa 


tadaaaa... dah siap 
boleh di pasang pada badan baju 
zaha sangat harap tutorial ni dapat membantu kepada sesiapa yg ingi nk buat bahu puff semoga ilmu ni ber manfaat buat semua .....
amin...

gambar / tutorial dari zahazaly  @ zahazalytailor